musikkordboken.no

Y

YAMAHA

Japansk selskap, grunnlagt i 1889 av Torakusu Yamaha. En av verdens største produsenter av musikkutstyr og instrumenter.

Firmaet har også andre typer produkter, slik som biler, husholdningsmaskiner, motorsykler, påhengsmotorer, stereoanlegg osv.

YAMBÚ

En av de tre mest populære danseformene innen rumba.

YANGQIN

Et tradisjonelt strengeinstrument fra Kina. Staves også yang qin, yang-qin, m.m. Går også under betegnelsen Chinese hammered dulcimer.

Instrumentet er formet som en stor trekasse, og er utstyrt med strengepar som spenner over fem oktaver. Strengene anslås med bambusstikker. Instrumentet har en karakteristisk kinesisk klang.

YANKEE DOODLE

Folke- og kampsang fra USA. Ble fra starten av, på 1700-tallet, sunget som en satire.

YODEL [Engelsk]

Se: Jodling

YRKESSKADER

Det finnes knapt nok noe yrke som etter lang fartstid ikke preges av en eller annen form for yrkesskade. Og en musiker ikke "lide for kunsten" dersom det kan unngås.

Det er ikke sikkert du tenker over det ved starten av din karriere som musiker, men du vil helt sikkert angre på at du ikke fulgte rådene til erfarne musikere.

Pass derfor på og forsøk å redusere belastningsskader, muskelspenninger, prestasjonsangst, stress-situasjoner og ikke minst innen pop og rock miljø: støyskader.

Det er eksempelvis leit med en ellers dyktig lydtekniker som ikke hører den plagsomt spisse diskanten i lydbildet, grunnet hørselsskader.

YUEQIN

Et lite strengeinstrument fra Kina. Staves også slik, yue qin, yue-qin, m.m. Går også under betegnelsen kinesisk lutt, månefiolin, månegitar, månelutt, månemandolin, m.m.

Kroppen består av en rund resonanskasse, men finnes også i hexagonal (sekskantet) eller oktagonal (åttekantet) utforming. Halsen er kort. Instrumentets strenger anslås stort sett med plekter. Vanligvis har instrumentet to par strenger, men det finnes også utgaver med bare 2 strenger. Stemmes i kvart- eller kvintintervall. Strengeparene er unisone.