musikkordboken.no

Z

ZAPATEADO

Fotstamping med hæl og tå i flamenco.

ZART [Tysk]

Mild. Sart. Øm.

ZEFFIROZO

Ledig. Lett.

ZEIGEFINGER [Tysk]

Pekefinger.

ZEJÉL

Arabisk strofisk diktning.

ZELO

Begeistring. Entusiasme. Iver.

ZELOSO

Fyrig. Ivrig.

ZHENG

Et over 4000 år gammelt kinesisk strengeinstrument i familie med cither. Kalles og skrives også Guzheng eller Gu Zheng. Ordet gu betyr gammel.

Består av en enkel langstrakt og smal resonanskasse av tre. Over lokket til kassen ligger det strenger som er festet til hver kortende av kassen. Sidene og bunnen er vanligvis laget av rødt sadeltre. Toppen av kassen er buet, og laget av annet tremateriale.

Den moderne utgaven av instrumentet har 21 til 26 strenger, hvilende på flyttbare strengestoler plassert i en lett buet diagonal. Opprinnelig var det bare 12 røde silkestrenger. I dag brukes det stort sett stål- og nylonstrenger.

Tradisjonelt stemt til en pentaton skala. Stemmes nå til forskjellige pentatone skalaer samt heptatonisk, diatonisk og semikromatisk skala. Spenner over tre til fire oktaver.

Høyre hånds fingre klimprer strengene, mens fingrene på venstre hånd trykker dem ned og utfører endring av tonehøyde, glissando og vibrato. Det er heller ikke uvanlig å spille med begge hender samtidig. Klangen er lys og kraftig.

ZINGARESE

Sigøyner stil.

ZITHER [Engelsk]

Se: Cither

ZOBO

Samme som kazoo.

ZOPPO

Rytmisk haltende. Synkopert.

ZOURNA

Se: Zurna

ZUKR

Se: Zurna

ZURLA

Se: Zurna

ZURNA

Et orientalsk oldtids blåseinstrument tilhørende gruppen aerofoner og familien treblåseinstrumenter. Zurna er en skalmeie med dobbelt rørblad i munnstykket, og betegnes derfor også som et rørbladinstrument.

Det er et krevende instrument å spille da en må puste sirkulært; puste inn gjennom nesen og tilføre jevn luftstrøm med munnen, uten fall i lufttrykket. Zurnaen gir enten mye lyd eller ingenting. Leppene skal ikke være i kontakt med rørbladet. Kinnene skal være oppblåste med rørbladet i midten av munnhulen.

Hensikten med pusteteknikken er at det skal komme en kontinuerlig uavbrutt strøm av toner. Når det gjelder å spille på instrumentet så har det likhetstrekk med blokkfløyte og klarinett. Lydstyrken er derimot så kraftig at instrumentet helst spilles utendørs. Klangen er gjennomtrengende og intens. Ble tidligere brukt som et militærinstrument. Brukes i dag mest til festivaler, folkedans, tradisjonelle landsbybryllup, militære seremonier, sportsaktiviteter, osv.

Tonekontroll utføres både med lufttrykket og de diatonisk ordnede fingerhullene på fremsiden. Finnes i utgaver med seks til åtte hull. Det er også ett hull på undersiden. Spennvidden er 2 oktaver. I tillegg akkompagneres zurnaen ofte av davul, en stor håndholdt dobbeltsidig basstromme, eller også som par bestående av zurnaer med forskjellig størrelse og tonedybde.

Zurnaen er antakelig forløperen til Europas skalmeie som igjen er forløperen til obo, fagott og klarinett. Laget av ett stykke, ofte av tre fra kirsebær- eller plommetre, med konisk boring. Enden er utformet som en sterkt utsvinget trakt, som gir instrumentet dets karakteristiske megafonvirkning.

Instrumentet finnes i mange varianter over større deler av verden, med egne lokale, regionale, nasjonale og tradisjonelle navn, bl.a. ghaita, mizmar, nagaswaram, rhaita, sahnai, shehnai, sopila, sorna, surna, surnai, surnay, zourna, zukr, zurla, zurna osv.

ZURUCKHALTEND [Tysk]

Tilbakeholden. Roligere tempo.

ZWEI [Tysk]

To. Tallet 2.

ZWEISTIMMIG [Tysk]

Se: Tostemmig

ZWISCHENAKT [Tysk]

Mellomakt.

ZWISCHENSPIEL [Tysk]

Se: Intermezzo

ZWISCHENTON [Tysk]

Mellomtone.

ZWO [Tysk]

To. Tallet 2.

ZYMBEL [Tysk]

Cymbal.

ZÖGERND [Tysk]

Avventende. Rolig. Tvilende.